C3-tytöt kohti uutta kautta

Tasonmittausturnaus 6.10.2018 Enon urheiluhallilla

Uusi kausi, uudet kujeet. Ja uusi on myös joukkueen jojo ja valmentaja. Aloitin valmennushommat heinäkuussa ja Kirsi lupautui jojoksi elokuussa. Heti kauden alkuun kun napsahti kotiturnauksen järjestäminen, on C3:lla ollut uutuudenviehätystä kerrassaan. Hyvällä ja toimivalla yhteistyöllä, talkoohenkisten vanhempien sekä kokeneemman valmentaja- ja jojokaartin avulla saatiin turnaus pystyyn ongelmitta.

Syksy on hurahtanut nopeasti uusien asioiden parissa niin junnuilla, uudella valmentajalla kuin jojollakin. Isona pelirooleihin ja pelitapaan liittyvänä muutoksena on opeteltu kahdella passarilla pelaamista. Koska joukkueeseen on tullut syksyn aikana uusia junioreita, alkusyksy treeneissä on ollut kuitenkin melko tekniikkapainotteinen. Uusia pelipaikkoja ja kahden passarin rotaatiota ennätettiin harjoitella ennen Enossa pidettyä turnausta vajaa kuukausi. Joten siinä valossa on pakko ottaa esille eräs huomio; ensimmäisessä turnauksessa ei tullut toimitsijoilta tai tuomarilta yhtään huomautusta rotaatiojärjestyksestä. Pieni huoli rotaation sujuvuudesta oli niin koutsilla, jojolla kuin junnuillakin, mutta rotaatio pyöri sujuvasti kuin lottopallot lauantaisin. Erinomaisen oppivaisia tyttöjä joukkue täynnä!

Tästä päästäänkin tasoturnauksen pelien sujuvuuteen. Ensimmäisessä pelissä oli vastassa oman seuran C1-joukkue, jota vastaan oli yksi harjoituserä pelattu samalla viikolla. Peli oli melko epävarmaa ja taustalla varmasti ekaan turnaukseen liittyvää jännitystä. Eräpisteet jäivätkin niukoiksi ja C1 yksi otti voiton selkeällä erolla (7-25, 5 -25). Tästä ottelusta tarkempi selonteko löytyy C1:n valmentaja Johannan rapsasta.

Toinen peli pelattiin Outokummun Partiota vastaan ja taistelutahtoa oli selkeästi enemmän kuin aloituspelissä. Luottamus omaan tekemiseen näkyi, tai pikemminkin kuului, myös äänen käytössä. Tytöt pelasivat sitkeästi tilanteet loppuun saakka ja hakivat palloja ns. mahdottomistakin paikoista. Reikiä löytyi kuitenkin vastaanotosta ja puolustuksesta, mutta tasaisella onnistumisella kelpo lopputulos, vaikka voitto Partiolle meni erin 25-20, 25-20.

Turnauksen viimeisessä pelissämme kohdattiin joukkuettamme selkeästi kokeneempi Kontiolahden Isku. Vastustaja vei peliä alkumetreiltä saakka, mutta onnistumisia koettiin. Pallon alle mentiin rohkeasti ja otettiin vastaan haastavia syöttöjä. Vaikka ottelun lukemat olivat meille tylyt (7-25,8-25), pelaamista ei kesken lopetettu, vaan jokaisessa tilanteessa yritettiin taistella. Pelipaikkoihin liittyvä epävarmuus näkyi tässä pelissä selvimmin ja erityisesti torjunta unohtui välillä kokonaan. Kun joukkue kasvattaa uskallusta ja luottamista omaan tekemiseen ja taitoihin, ottaa se ison harppauksen eteenpäin.

Juju C3 – tyttöjen 1. Pooliturnaus 21.10.2018 Rantakylän urheiluhallilla. Rotaatio rullaa!

Tasonmittausturnauksen jälkeen kotiturnauksen järjestäminen sujui huomattavasti kivuttomammin. Rantakylän urheiluhallin ympäristön kaivuutyömaille emme mitään mahtaneet, mutta oikeaan paikkaan löysivät vastustajamme Keski-Suomesta ja Savosta. Ensimmäinen pooliturnaus aloitettiin niukalla miehityksellä, vain kuusi omaa pelaajaa matkassa, mutta onneksi saatiin lainaksi D:n junnuja kaksi kappaletta. Turnauksen alussa harras toive, ettei loukkaantumisia satu.

Ensimmäinen peli aloitettiin PuWo Kuopiota vastaan ja tyttöjen toiminta ensimmäisessä erässä oli oikein mallikasta. Pelijännityksestä ei näyttänyt olevan tietoakaan aluksi. Rotaatio oli edelleen hyvin hanskassa, vaikka osa pelaajista on sitä verrattain vähän harjoitellut. Kauden tavoitteena on että eri paikat ja roolit kentällä tulevat jokaiselle tytölle kauden aikana riittävän tutuiksi, niin emme ”jäädy” äkkimuutoksissakaan. Peliroolituksiin tehtiin muutoksia tällä viikolla ja edellisen ottelun toinen yleispelaaja kokeili rohkeasti passarin roolia. Saimme ensimmäisessä erässä PuWoa vastaan usean pisteen syöttöputkia ja tytöt reagoivat hienosti mm. jujuihin ja pelasivat pallot sitkeästi loppuun asti. Ensimmäisestä erästä tulikin voitto lukemin 25 – 19.

Toinen erä alkoi ehkä pienen hämmennyksen vallassa voitetun erän jälkeen ja peli hiukan latistui. Aikalisien aikana käytiin läpi äänen käytön merkitystä ja omasta tontista huolehtimista. Taistelutahto kuitenkin hiipui vastustajan takoessa pisteitä, ja PuWO vei toisen erän 13 – 25. Kolmannessa erässä ei ennätetty päästä kunnolla käyntiin ja vastaanottoihin kaatui myös tämä erä, tappio lukemin 6 -15.

Toinen peli Leppää vastaan oli alkuonnistumisten osalta ekan matsin toistoa. Tyttöjen pelivire oli vahva ja vastustajajoukkue joutui pisteiden eteen tekemään töitä tosissaan. Torjunta oli tässä ottelussa haastavaa kovakätisiä vastustajia vastaan ja myös vastaanotto takkuili ajoittain. Ensimmäisestä erästä saatiin kuitenkin hienosti 22 pistettä. Toinen erä Leppää vastaan oli kuin eri planeetalta, peli oli tahmeaa ensimmäisistä palloista asti. Peli oli katkonaista ja ajatukset omasta pelipaikasta unohtuivat herkästi. Kuten tytöt loppuhuudossaan totesivat hui hai huli, turpiin tuli ja Leppä vei toisen erän 25 -8.

Kolmanteen peliin jouduttiin muuttamaan pelirooleja hiukan yllättäen. Rotaation muutos taisi kuitenkin piristää peliä ja viimeinen ottelumme oli turnauksen tasaisin. Ensimmäinen erä RautU:a vastaan taisteltiin lukemiin 21 – 25 kohtuullisen tasavahvalla työskentelyllä. Syötöt onnistuivat hyvällä prosentilla ja iskut niin laidasta kuin keskeltä purivat. Toinen erä lähti hiukan lässähtäen liikkeelle, mutta erän puolivälissä saatiin taistelutahto takaisin. Ohjeiden kertaamista ja tsempin vahvistusmahdollisuuksia tuli omien aikalisien lisäksi myös vastustajan aikalisien ja vaihtojen myötä. Tilanteesta 14 – 22 kirittiinkin vahvoilla esityksillä aina eräpallotaistoon. Voitto meni kuitenkin RautU:lle 27 – 25.

Kauden ensimmäisissä turnauksissa suurin osa virheistämme tapahtui vastaanotossa ja puolustuksessa. C3:n joukkueella on kuusikolla pelaamisesta ja kahden passarin rotaatiosta kokemusta vasta vähän ja se näkyi myös viimeisimpien ottelujen ailahtelevaisuutena. Sunnuntain turnauksesta vaakakuppi jäi kuitenkin ehdottomasti vahvasti plussalle oppimisen ja onnistumisten suhteen. Syksyn treeneihin on entistä kirkkaampi ”agenda” ja kehittymistarpeiden huomaamiseen saatiin arvokasta apua Eeron ottamista videopätkistä, kiitos.

Seuraavat turnajaiset C3:lla ovat lauantaina 17.11., jolloin pelataan 2. pooliturnaus, turnauspaikan sijainti vielä tätä kirjoitettaessa epäselvä.

Kati, C3-joukkueen valmentaja

 

Share Button