Jujun C1 kausi päätökseen – Mitä kausi opetti kilpajoukkueen valmentamisesta ja mitä kilpajoukkueessa pelaaminen vaatii pelaajilta ja taustajoukoilta?


Juju C1 sijoittui C-tyttöjen sarjassa sijalle 31/118. Tyttöjen puolella on todella kova taso tällä hetkellä ja olen syystäkin ylpeä meidän joukkueestamme! Meidän kautemme sujuikin lähes tavoitteiden mukaisesti, vaikka SM-välieräpaikka meiltä jäi saavuttamatta. Valmentajan painonpudotushaasteekin jäi myös sen kuuluisan muutaman kilon vajaaksi, joten rehellisyyden nimissä ei koutsikaan ihan täydellisesti tavoitteeseen päässyt..

Joukkuevalinnat

Viime keväänä teimme monen valmentajan toimesta päätöksen kauden joukkueista. Meidän seurassamme siis yksittäinen valmentaja ei päätä joukkuetta, vaan otetaan monen valmentajan näkemys huomioon. Tämä on hyvä, koska monen valmentajan oma lapsi on pelaamassa. Itse olen kyllä mielestäni aina ollut yleensä ”tiukempi/ankarampi” omille tytöille ja näin se taitaa olla muillakin valmentajilla. Minulle tuli siis ”hyppy” d-junnujen valmennuksesta ison kentän valmentajaksi, kun C1 joukkueeseemme valittiin vanhin tytär, Emilia. Suunnitelmat Veeran joukkueen valmentamisesta vaihtuikin C1 luotsiksi. Tähän joukkueeseen valittiin ikäluokan 2005-2004 lahjakkaita tyttöjä. Joukkueessa ovat siis Emilia, Anniina, Nella, Noora, Iisa, Netta, Vanessa, Moona, Jenni ja Tiia. Vanessa oli meidän mukana peleissä, mutta on treenannut kauden B2-joukkueen mukana ja pelannut myös B:n sarjaa.

Tavoiteasenta ja siihen sitoutuminen
Kilpajoukkueelle on tärkeää asettaa koko joukkueen tavoite ja avata mitä se pelaajilta vaatii eli sitoutumista harjoitteluun. Lisäksi jokaiselle asetetaan omat henkilökohtaiset tavoitteet mitä osa-alueita esimerkiksi fysiikassa, tekniikassa tai pelaamisessa on kehitettävä.

Harjoittelemme siis kolme kertaa viikossa pallon kanssa ja kerran viikossa tytöillä on fysiikkatreeni/kuntosalivuoro. Myös pallovuoroilla on fysiikkaharjoitteita mukana toki, kerran viikossa myös mm. kuntopallotreeniä alkulämpässä. Hyväksi pelaajaksi kasvaminen vaatii hyvää fysiikkaa ja fysiikan kehittyminen on näkynyt kaudella erittäin hyvin iskulyöntien ja syöttöjen kovuuden kehittymisessä. Kimmo eli edustusjoukkueen valmentaja on vastannut meidänkin tyttöjen fysiikkaohjelmista. Vanhemmista Jussi ja Timo ovat tyttöjen harjoituksissa mukana kuntosalilla vuoron perään. Iso kiitos fysiikkatiimille!

Joukkueen sääntönä meillä oli, että jos käy harjoituksissa niin peliaika jakautuu tasaisesti. Tämä sääntö toteutui lähes kaikissa turnauksissa, mutta toki loukkaantumiset, poissaolot ja varsinkin sairastelut vaikuttivat välillä jonkun verran jokaisen peliaikaan.

Meidän joukkueestamme moni osallistui normiharkkojen lisäksi myös esimerkiksi Itä-Suomen leireille, C-tyttöjen AlueSM-kisoihin ja lentopalloliiton neljän päivän yläkoululeireille. Muutama on saanut jo kokemusta myös B-tyttöjen peleistä kaudella B1 ja B2 joukkueen mukana. Nämä ylimääräiset treenit ja pelit näkyivät kaudella kehittyneissä pelitaidoissa. Hienoa sitoutumista tytöiltä.

Sitoutumisesta kertoo ehkä se, että osa tytöistä tulee salille tekemään vain lihaskuntoa, paikaltaan sormilyöntejä yms., vaikka olisin määrännyt heille lepoa juoksuista, hypystä esimerkiksi leirien jälkeen tai rasitusvammojen ym. takia.

Roolitus ja pelaajien määrä
Monen rooli vaihtui kauden alussa ja siksi vietimme syksyllä aikaa paljon perustekniikoiden parissa. Vastaanoton kehittäminen oli meillä koko kauden teema, mutta vielä siinäkin työtä onneksi vielä riittää. 🙂 Kärsivällisyyttä todellakin tarvitaan juniorivalmennuksessa. Kiitos minun valmentajaystäville tämän muistuttamisessa eli erityiskiitos Andersille, Eerolle ja edustuksen Matille. Aina kun epäilin omia valmennustaitoja tai omien harjoitteiden sisältöä, te muistutitte minua tästä kärsivällisyydestä ja pitkäjänteisyydestä valmentamisessa.

Tavoitteena oli myös, että jokaisella olisi kaudella kaksi roolia. Tämä ei ihan kaikkien osalta toteutunut. Osa pääsi vain muutaman kerran kokeilemaan eri roolia tällä kaudella, toki osalla vaihtui rooli yhtenään.  Kevätkauden sairasteluputki oli meille hankala, koska lähes kaikki kevään turnaukset mentiin vain kahdeksalla pelaajalla ja harkoissa oli välillä todella vähän porukkaa sairastelujen takia. Tämä vaikutti tietysti pelitempoon, harjoitteiden laatuun ja erityisesti pelirooleihin.
Tärkein opetus itselle olikin, että jos mahdollista kilpajoukkueessa on oltava aina 12 joukkueeseen sitoutunutta tyttöä.  

Taustajoukot ja apujoukot mukana
Minun osaltani kauden kiitokset menevät taas erityisesti kotiin, minun miehelle. Valmensin kolme kertaa viikossa ensimmäistä kautta ja se ei olisi onnistunut ilman kotijoukkojen tukea. Tyttöjen isovanhemmat on myös olleet tukena, niin kahviossa kuin katsomossa ja se on tärkeää tytöille ja meidän perheelle.

Janne-jojo piti meidän joukkueen järjestyksessä niin budjetin, turnausten, talkoiden kuin tiedottamisen suhteen. Jannen hokema ”tuskan kautta” voittoon, siivitti myös monet turnausnaurut ja kohti parempia suorituksia. Kiitos Janne! 😀

Meidän joukkueemme vanhemmat ovat olleet aivan mahtavia mm. kyytien kanssa. En ajanut yhtään kertaa tällä kaudella turnaukseen itse, vaikka oma tyttökin joukkueessa on. Eli aina löytyi tarpeeksi kuskeja vanhemmista. Ivalon reissullekin löytyi kuskit 5 minuutin sisään vanhempien WhatsApp ryhmässä. Kotiturnauksia saimme järjestettäväksi vain yhden ja sekin sujui meiltä mallikkaasti. Oma kokemus on kun vanhemmat kannustavat lasta treeneihin silloin kuin väsyttää tai harmittaa vaikka pelien häviöt, niin se auttaa nuorta sitoutumaan harjoitteluun paremmin. Kiitos vanhemmille myös tuesta!

Viimeinen turnaus Pieksämäellä – käsijarru päällä

Pelasimme turnauksen Pieksämäellä ja tällä kertaa oli kahdeksan pelaajaa mukana. Päivän teemana oli “Nautitaan täysillä”. Viimeinen turnaus vedettiin kuitenkin ns. käsijarru päällä eli ihan ei päästy parhaimpiin pelisuorituksiin kuin ajoittain. Tilastojen mukaan teimme ensimmäisessä ja toisessa pelissä aika paljon vastustajille pisteitä virheillämme. Toki myös vastustajat pelasivat hienosti. Hävisimme siis Pieksämäen Tsempille ja Virtain Veikoille 0-2. Kiitos myös Pieksämäen Tsempin tytöille ja vanhemmille hyvästä kannustuksesta meidän peleissä! Meidän tytöt ja vanhemmat kannustivat myös Tsemppiä kovasti. 🙂

Kauden viimeisin pelin pusersimme kuitenkin väkisin 2-1 voitoksi Kauhavan Wisan 2 -joukkuetta vastaan. Se oli väsymyksen voittamista, olihan monella ollut TET-viikko ja lyhyet yöunet ennen turnausta. Loukkaantumisen takia pelasimme myös päivän viimeiset 4 erää ilman vaihtopelaajaa. Viimeiseen erään totesin kovemmalla äännellä, että tehdäänpä nyt vain meidän joukkueen pisteet ja suurin piirtein se niin menikin! Oli mukavaa päättää kausi voittoon! Turnauspäivän kovimmista suorituksista vastasi Iisa, niin hyökkäys- kuin vastaanottopuolella, onnistumisprosentit olivat kohdallaan. Upea päätösturnaus Iisalta!

Koutsilla meinasi taas tulla tippa linssiin sarjakauden päättyessä, mutta hillitsinpä kerrankin itseni kauden päätöksessä. Kiitos tytöt kaudesta!

Nyt harjoittelemme Power Cupia kohti. Osalla on toki vielä B-tyttöjen pelejä 13. ja 14.4. Lisäksi lähiviikkojen ohjelmassa on maakuntaleiriä ja osa osallistuu Itä-Suomen B-tyttöjen leirille.

Johanna, Juju C1 valmentaja

Share Button